Denzo | www.denzo.se

Saker som finns i Sverige men som inte existerar på Malta

Okej, jag har bott på Malta i lite mer än tre år och skillnaden är stor, i alla fall när det kommer till shopping, infrastruktur och kultur. Det finns för och nackdelar med att bo här och det lär du märka själv om du bestämmer dig för att flytta. Nedan har jag gjort en liten checklista på saker som du antingen kommer sakna när du flyttar hit eller saker som inte finns här. Och du, var inte rädd! Det är faktiskt inte så farligt. På ön kan det mesta lösas eller införskaffas, i alla fall om du har svenska kontakter.

1. Adressändring, något du kommer sakna.

Byter du adress på Malta (har gjort det några gånger) så kommer du snabbt hamna i en byråkratisk djungel. Internettjänster existerar i princip inte. Du förväntas besöka både banker, myndigheter, försäkringsbolag, skattekontoret på egen hand för att informera om din nya adress. Och för att göra det krävs det att du har ett nytt ID-kort. Tro mig, det är extremt omständligt. Jag har fortfarande inte skaffat ett nytt ID-kort med min nya adress.

2. MAT!
När du sätter dig på planet så kan du säga adjö till gräddfilen, svenska chips, utbudet och kebabpizzan, för det finns inte på Malta. Vi har dock några svenska affärer som säljer svensk mat, men stora sortiment är ingenting att förvänta sig. Ballerinakex som vanligtvis kostar drygt 15 kronor kostar nästan 50 kronor. Det existerar dock en svensk ”svart marknad” på ön där det förekommer smuggling av olika slag. Jag är ingen snusälskare men det finns många som köper insmugglade snusdosor. Vill man köra på den vanliga vägen så kan man köpa snus genom den ”legala vägen”.

3. E-fakturor
Kontanter är A och Ö på Malta. Har du inga kontanter så kommer du få konstiga blickar när du handlar i affären. För att inte nämna andra saker som e-fakturor och Swish. Glöm det.

4. Kollektivtrafik och infrastruktur

Jag är inte så förtjust i kollektivtrafik och då särskilt i Malta. Förbindelserna är dåliga och tidtabellerna följs aldrig. Visserligen är det väldigt billigt att åka buss, men låt dig inte luras av priset. Det kan ta en timme att fördas en kilometer, därför föredrar jag att gå när jag ska iväg någonstans. Vägarna är små och framkomligheten är otroligt svår med bil. Malta är en av de biltätaste länderna i världen. Sätter du dig i en hyrbil så kommer du snabbt inse hur illa det är. 

Jag kanske låter väldigt kritisk men det finns också bra saker med ön. Du har sol i princip varje dag, närhet till både stränder, uteliv, shopping och mycket mer. Tröttnar du på att vara fast på ön så har du även möjlighet att åka utomlands till en låg kostnad. 500 kronor räcker gott och väl till Italien, England, Grekland eller någon annan närliggande destination. I vissa fall även Sverige.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress