Denzo | www.denzo.se

Malta en miljöbov?

Det finns en rad saker som skiljer sig mellan Malta och Sverige.
Hur landet fungerar med regering och myndigheter, kulturella skillnader och hur enkelt det ofta är att leva här.

Visst, det finns kanske inte riktigt samma sociala skyddsnät som vi har i Sverige med socialstyrelsen mm. Men levnadskostnad är till viss del lägre här, bostadsmarknaden är inte ens jämförbar (till det bättre) både när det kommer till att hyra och att köpa. Jag som många andra påpekar gärna att man får en högre livskvalitet av att bo ett stenkast från medelhavet.

Med det sagt finns det absolut negativa aspekter också att ha i åtanke, det är inte alltid frid och fröjd på "the rock” som Malta kallas.

Ofta när jag väljer att köpa takeaway så finns alternativet att få det hemkört istället för att hämta maten själv. Kalas, då slipper jag ens röra mig ur lägenheten. Det ingår oftast i priset också om man köper för en viss summa. Visserligen är denna summa ibland högre än vad maten kostar om man beställer själv men det går att lösa.

Även mat och andra varor man handlar i större matbutiker kan man få hemkört om man handlar för en viss summa. Ofta brukar det handla om över €50 vilket det nästan alltid blir när man väl ska göra lite större köp och därför tar sig till de större butikerna. I andra fall är det ganska dugligt att dyka ner till den lokala butiken i hörnet för köp av mjölk etc.

Om du bor på Malta och ska göra så en längre tid kan kännas lockande att köpa en bil för diverse transporter. Alternativt att först ta körkort om du inte redan har det och efter det köpa en bil, för det är så pass enkelt och billigt med körkort jämfört med hemma i Sverige.


Malta är en relativt liten ö, en tiondel av Gotland till storleken, med över en halv miljon invånare och många boende i samma område (Gzira, Sliema, St Julians och Valletta). Speciellt vi ”invandrare” som är unga bor gärna i dessa områden. Föreställ dig nu att bil är lika populärt som i Sverige. Förstår du hur förjävligt det ibland ser ut?

Malteserna är urusla på bilkörning, det är dagligen krockar och olyckar varstans och absolut ingen respekt för gåtrafikanter. För att inte tala om cyklister, dessa existerar knappt. Regeringen här har sedan en tid tillbaka infört en högre vägskatt för nyare bilar för att motverka en viss del av importen, just pga trängsel.

Vägarna är dessutom urusla så att köra bil är inte direkt en njutning som det kan vara på våra svenska landsvägar. Allt detta med den höga andelen ”invandrare” gör att det är desto vanligare med äldre bilar som är billiga sett till vägskatt och försäkring, men desto dyrare i drift och med en högre kostnad för miljön.


De bilar som restauranger och matbutiker använder för hemkörning är inte direkt miljövänliga, för att inte tala om att konceptet miljökompensation knappt existerar här. Tänk er att bo på Hornsgatan i Stockholm där luften är som mest förorenad och dessutom med högt trafikoljud hela dagen.

Ungefär så känns det ibland. Tack för de afrikanska vindar som till och från sveper in över ön och förfriskar luften, visserligen får jag in ett kilo sand i lägenheten på köpet men det är väl ett pris man får betala..


Här bjuder jag på en idé för dig som är en entreprenör boende på Malta.
Starta upp ett bolag och investera en del av din tid i det. Lägg pengar på att anställa personal och köpa in miljövänliga bilar.
Med hjälp av reklam kan du säkert få en bit av det finaniserat när du ändå ska branda bilarna. Det finns gott om svenska företag och entreprenörer av olika slag på ön, bland oss är faktiskt miljö en faktor som vi gärna tar hänsyn till.

Detta enligt den senaste undersökningen som görs återkommande av Visma om företagare och deras inköp. Affärsbarometern som den heter, är relaterad till att Visma erbjuder inköpsavtal inom diverse affärsområden till nytta för företagare, exempelvis inköp/leasing av tjänstebil som du nu hade haft god nytta av om Visma existerade på vår lilla ö. För dig som är serieentreprenör fick du nu precis en andra affärsidé av mig. Varsågod!

Erbjud dessa företagare diverse transporter, logistik och bud som tar hänsyn till miljön, du kan rakt av kopiera de koncept som svenska bud använder. För det behövs!

 

Med korrekt optimering kan det eventuellt vara lönsamt att kontakta de restauranger som i dagsläget inte erbjuder hemkörning och erbjuda det som koncept. Samma sak med större matbutiker, exempelvis har jag för mig att Lidl inte erbjuder hemkörning.

Butiken är väldigt populär men desto mindre bland oss boende runtomkring Sliema pga avståndet, närmaste butik ligger i San Gwann vilket är 20-30 minuters gångavstånd lite beroende på var du bor. Inget du direkt vill ta dig an om du ska storhandla.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress