Denzo | www.denzo.se

Wordpress räddade mitt liv

Att driva egna sidor kan vara tidskrävande, speciellt om man inte har hittat det perfekta verktyget. Under åren har jag haft många olika sidor och den första skapade jag 2005 när jag arbetade på en lokal radiostation. Sidan skulle vara så interaktiv som möjligt, vilket också blev ett problem då jag inte riktigt hade kunskapen som krävdes för att skapa en bra webbsajt.

På den tiden pluggade jag på gymnasiet och fick lära mig de allra första grunderna i HTML. Jag fick göra ett projektarbete och tog mig an att göra sidan för vårt program. Efter en månad blev den klar – interaktiv, stilren och ytterst tilltalande. Genom olika koder lyckades jag skapa ett forum, kontaktformulär för önsketimmen men också en chattfunktion såväl som livestreaming.

Det fanns dock ett problem. När något skulle göras fick man alltid gå in i FTPn för att pilla i koderna med hjälp av Dreamweaver.

För två år sedan stod jag vid Linnéuniversitetets ingång och viftade med en examen i medie- och kommunikationsvetenskap. Programmet jag gick på, Media Management, skulle ge oss alla förutsättningarna som krävdes för att komma ut i mediebranschen. Det fanns dock något som saknades.

Innanför dörrarna pratades det aldrig om SEO, publiceringssystem eller kreativ marknadsföring. Dessa områden har jag fått bygga på själv. Bland annat genom att läsa, söka information och lära mig nya saker på egen hand. Hemsidor skulle kodas för hand och då menar jag bokstavligen för hand. CSS-filer, XHTML, PHP är bara några av filformaten som jag vill spy på.

För ett år sen när jag startade mina egna sajter insåg jag att kodningen var ”waste of time”. Det kostade både tid och pengar, vilket fick mig att söka efter andra möjligheter. Det första systemet som jag testade var Joomla. Jag har hört bra saker om Joomla tidigare men upplevde det som väldigt omständigt. De widgetar som jag ville ha fanns inte. Därför testade jag Blogger och Blogspot. Ja, jag behöver inte ens nämna hur dåliga dessa var.

Slutligen gav jag upp hoppet och sökte mig till det sista alternativet – Wordpress. Till min förvåning gick det väldigt bra med Wordpress, även om det tog tid att lära sig allt. Jag hittade widgets för e-betalningar, formulärer såväl som mer avancerade plug-ins för nyhetsrapportering. Nu har Wordpress till och med en egen app, vilket gör att jag som användare kan nå mina portaler och skriva live från min smartphone, iPad eller min dator.

Som webmaster och ägare till några välbesökta sidor kan jag bara rekommendera andra att göra samma sak. Släpp kodningen och försök hitta ett bra publiceringssystem som passar dina behov. I alla fall om du funderar på eller vill göra något seriöst med din sida. Har du själv noll koll så kan det vara vettigt att anlita en leverantör som kan publiceringssystem, speciellt om det handlar om större projekt. Nackdelen är dock att det kostar mer än att göra det själv.

För min del har jag nu mer fritid och kan fokusera på andra saker när Wordpress gör jobbet.

Ett annat bra tips är att titta hur dina konkurrenter jobbar. Detta gjorde jag och det hjälpte mig en bit på traven när jag skulle välja tema och design.

En bra sida för att tjuvtitta på konkurrenten är Wordpress Theme Detector. Här kan du nämligen ta reda på vilken design/tema din konkurrent använder och vem som ligger bakom den. Se däremot till att inte kopiera något, då allting på nätet handlar om att vara unik. Det är det som attraherar besökarna!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress