Denzo | www.denzo.se

Inga djur, tack!
Förra veckan anlände de sista två cirkusarna till Malta. En av dessa är en marincirkus med sälar, pingviner och fåglar medan den andra fokuserar mer på exotiska djur och extrema sporter.

För bara någon månad klubbade man igenom en lag på Malta som innebär ett evigt cirkusförbud. Motivet bakom lagstiftningen handlar främst om cirkusdjuren och deras trivsel.

Under dagarna har vi besökt båda två, dels för att det var ett bra tag sen man gick på cirkus men även för att se hur upplägget och showen ser ut.

Igår besökte vi marincirkusen Circus Aquatic. Priset för showen kostade 10 € och det var en prisvärd show även om inredningen och tältet såg ganska slitet ut. Efter två timmars underhållning med sälar och pingviner var nog alla nöjda. Det såg även ut som att djuren verkade trivas här.

Däremot är det en annan femma med Circus Orfei som låg upptältat på Manoel Island i utkanten av Gzira.

På morgonen när jag skulle till kontoret stod det två äldre gubbar som deladeut flygblad och promotade cirkusen. Så nyfiken som jag var gick jag fram för att ta ett flygblad. Tigrar, flodhästar, ponnyhästar och vanliga hästar var en del av showen.

Vid femtiden sprang vi ner till Manoel Island i sista ögonblick för att tränga oss in och se föreställningen. Känns nästan som man är 12 år men ändå. Detta är de sista två cirkusarna som är här innan förbudet träder i kraft i januari.

Även här pröjsade vi 10 € för inträde och möttes av en större cirkus till skillnad från gårdagen.

Innan vi besökte cirkusen envisades jag med att visa ett videoklipp på slagna och skadade djur. Självklart var jag nyfiken på hur det såg ut på Circus Ofrei.

Inne i tältet stod det en gubbe och viftade med massa blanketter. Han bad alla skriva på men ingen verkade förstå vad han ska ha underskrifterna till.

Jag fick för mig att det handlade om någon djurrättsorganisation så jag frågade på engelska ”Är det här underskrifter för att stoppa djurmisshandel?”

Gubben tittade snett på mig och sa: ”Du är inte maltes så du får inte skriva på ändå”. Han gav mig en iskall blick och ryckte tag i nästa besökare.

Efter showen förstod vi att det inte var en djurrättsorganisation. Mannen försökte lägga fram det på det sättet men istället samlade han in underskrifter på människor som var ”för” cirkusdjur. Väldigt ful taktik tycker jag. Funderar nästan på att skriva ett brev till myndigheterna och varna för oseriösa och vilseledande underskrifter.

Precis som på flygbladet var det en hel del exotiska djur. Showen var allmänt bra men det syntes att djuren har det dåligt. Piskor, slag och skrämmande ljud var bara några av verktygen som personalen använde sig av.

När en av tigrarna inte ville samarbeta i framträdandet stod det en äldre kvinna bakom gallret som petade och slog på både tigrarna och stängslet med ett järnrör.

Nu förstår jag varför Malta väljer att bojkotta djurcirkusar. Jag har aldrig brytt mig eller involverat mig i djurens rätt men händelsen fick mig att tänka på alla cirkusdjur som finns därute och som utsätts för detta lidande.

I Sverige besöker cirkusarna städer och har oftast en show om dagen. Här är det upp till tre dagliga shower och det syns verkligen att djuren är utmattade. Båda cirkusarna är här till januari. Därefter packar de ner sina tält och åker ut på turné i Europa. I alla fall till länder som fortfarande saknar en sån här lagstiftning.

I showen fanns det annars många intressanta framträdanden. En av dessa, som jag för övrigt fastnade för kan du se nedan. Om man ersatte djuren med mer talangfulla nummer (som den här i videon) så tror jag till och med att fler personer hade besökt cirkusen.

I det här fallet föredrar jag talang framför djurmisshandel.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress