Denzo | www.denzo.se

Drömmer mig bort i en röd Audi

Jag har under mina två år på Malta funderat länge på att köpa en bil. Byråkratin har dock skrämt mig från ett eventuellt köp. Tro det eller inte men jag har till och med gått så långt att jag funderat på att köpa en bil i Sverige och köra ner den till ön istället.
 

Under de senaste nio dagarna har jag varit på ett minibesök i Sverige och hälsat på vänner, bekanta och familj. Passade samtidigt på att titta lite på utbudet av bilar. Visserligen är ju Blocket ett populärt verktyg men att vända sig till en bilhandlare har många fördelar.

 

Har du tur så har bilhandlaren även en egen verkstad där du kan byta däck, oljefilter och andra tillbehör i anslutning till bilhallen. I mina hemtrakter (södra Sverige) finns det en rad olika bilhandlare, men om man ska köpa en ny bil så måste bilhandlaren ha en verkstad. För mig är det A och Ö.

 

Igår skulle min bror köra mig till flygplatsen i Köpenhamn och på vägen dit passerade vi förbi Hörby. Vad jag vet så har jag aldrig varit i Hörby men när jag frågade min bror om vad som fanns där så kom vi in på det här med bilar.

 

Min kartfunktion på telefonen visade närliggande företag, och rätt som det var så kom det upp en bilhandlare i närheten.

 

Jag hade aldrig hört talas om Mårtenssons bil tidigare men när jag klickade på länken till hemsidan såg jag att det fanns över 800 bilar till salu. Olyckligtvis hade jag bråttom eftersom jag hade ett plan att passa men när jag kommer tillbaks i juli så kommer jag definitivt att stanna till och kika på bilarna.

 

En bil som jag har fastnat lite extra för är den röda Audi A5 2.0 och har jag tur så får jag provköra den under mitt nästa Sverigebesök. Och just det, en verkstad hade dem också!

 

Nu ska jag bara spara ihop lite pengar, sen kanske bilen blir min! Det hela pendlar mellan Audin eller en sportig men mindre Mercedes Benz. Vi får se helt enkelt!

Malta en miljöbov?

Det finns en rad saker som skiljer sig mellan Malta och Sverige.
Hur landet fungerar med regering och myndigheter, kulturella skillnader och hur enkelt det ofta är att leva här.

Visst, det finns kanske inte riktigt samma sociala skyddsnät som vi har i Sverige med socialstyrelsen mm. Men levnadskostnad är till viss del lägre här, bostadsmarknaden är inte ens jämförbar (till det bättre) både när det kommer till att hyra och att köpa. Jag som många andra påpekar gärna att man får en högre livskvalitet av att bo ett stenkast från medelhavet.

Med det sagt finns det absolut negativa aspekter också att ha i åtanke, det är inte alltid frid och fröjd på "the rock” som Malta kallas.

Ofta när jag väljer att köpa takeaway så finns alternativet att få det hemkört istället för att hämta maten själv. Kalas, då slipper jag ens röra mig ur lägenheten. Det ingår oftast i priset också om man köper för en viss summa. Visserligen är denna summa ibland högre än vad maten kostar om man beställer själv men det går att lösa.

Även mat och andra varor man handlar i större matbutiker kan man få hemkört om man handlar för en viss summa. Ofta brukar det handla om över €50 vilket det nästan alltid blir när man väl ska göra lite större köp och därför tar sig till de större butikerna. I andra fall är det ganska dugligt att dyka ner till den lokala butiken i hörnet för köp av mjölk etc.

Om du bor på Malta och ska göra så en längre tid kan kännas lockande att köpa en bil för diverse transporter. Alternativt att först ta körkort om du inte redan har det och efter det köpa en bil, för det är så pass enkelt och billigt med körkort jämfört med hemma i Sverige.


Malta är en relativt liten ö, en tiondel av Gotland till storleken, med över en halv miljon invånare och många boende i samma område (Gzira, Sliema, St Julians och Valletta). Speciellt vi ”invandrare” som är unga bor gärna i dessa områden. Föreställ dig nu att bil är lika populärt som i Sverige. Förstår du hur förjävligt det ibland ser ut?

Malteserna är urusla på bilkörning, det är dagligen krockar och olyckar varstans och absolut ingen respekt för gåtrafikanter. För att inte tala om cyklister, dessa existerar knappt. Regeringen här har sedan en tid tillbaka infört en högre vägskatt för nyare bilar för att motverka en viss del av importen, just pga trängsel.

Vägarna är dessutom urusla så att köra bil är inte direkt en njutning som det kan vara på våra svenska landsvägar. Allt detta med den höga andelen ”invandrare” gör att det är desto vanligare med äldre bilar som är billiga sett till vägskatt och försäkring, men desto dyrare i drift och med en högre kostnad för miljön.


De bilar som restauranger och matbutiker använder för hemkörning är inte direkt miljövänliga, för att inte tala om att konceptet miljökompensation knappt existerar här. Tänk er att bo på Hornsgatan i Stockholm där luften är som mest förorenad och dessutom med högt trafikoljud hela dagen.

Ungefär så känns det ibland. Tack för de afrikanska vindar som till och från sveper in över ön och förfriskar luften, visserligen får jag in ett kilo sand i lägenheten på köpet men det är väl ett pris man får betala..


Här bjuder jag på en idé för dig som är en entreprenör boende på Malta.
Starta upp ett bolag och investera en del av din tid i det. Lägg pengar på att anställa personal och köpa in miljövänliga bilar.
Med hjälp av reklam kan du säkert få en bit av det finaniserat när du ändå ska branda bilarna. Det finns gott om svenska företag och entreprenörer av olika slag på ön, bland oss är faktiskt miljö en faktor som vi gärna tar hänsyn till.

Detta enligt den senaste undersökningen som görs återkommande av Visma om företagare och deras inköp. Affärsbarometern som den heter, är relaterad till att Visma erbjuder inköpsavtal inom diverse affärsområden till nytta för företagare, exempelvis inköp/leasing av tjänstebil som du nu hade haft god nytta av om Visma existerade på vår lilla ö. För dig som är serieentreprenör fick du nu precis en andra affärsidé av mig. Varsågod!

Erbjud dessa företagare diverse transporter, logistik och bud som tar hänsyn till miljön, du kan rakt av kopiera de koncept som svenska bud använder. För det behövs!

 

Med korrekt optimering kan det eventuellt vara lönsamt att kontakta de restauranger som i dagsläget inte erbjuder hemkörning och erbjuda det som koncept. Samma sak med större matbutiker, exempelvis har jag för mig att Lidl inte erbjuder hemkörning.

Butiken är väldigt populär men desto mindre bland oss boende runtomkring Sliema pga avståndet, närmaste butik ligger i San Gwann vilket är 20-30 minuters gångavstånd lite beroende på var du bor. Inget du direkt vill ta dig an om du ska storhandla.