Denzo | www.denzo.se

Dagens nyheter
Varje morgon läser jag mina länkvänners bloggar för att se om det finns något nytt därute. När man inte bor i Sverige så är detta självklart en fördel om man vill ta reda på vad som sker där hemma. I alla fall så läste jag ett inlägg som handlade om Bolagsverket. Den här myndigheten kommer nu börja sälja personnummer till företag för att underlätta deras marknadsföringskampanjer. Är detta moraliskt? Är detta etiskt? Mitt svar är nej. Självklart kan vem som helst få tag på mitt eller ditt personnummer genom ett enkelt telefonsamtal till Skatteupplysningen men att en myndighet nu ska börja sälja ut personnumer till alla typer av företag är faktiskt väldigt oetiskt i mina ögon. I praktiken kan det innebära att ett oseriöst företag köper upp ditt personnumer, adressuppgifter etc. och beställer saker i ditt namn. I värsta fall kan man ta lån i ditt namn eller att du får din identitet kapad. Dessa oseriösa företag kan även undersöka din taxerade inkomst för att sedan sälja dina uppgifter vidare till exempelvis inbrottstjuvar eller ut på en svart marknad. Även om det finns lagstiftning för sånt så har jag själv sett hur adresser säljs illegalt mellan olika företag. Jag tycker verkligen inte om det här. Bolagsverket bör återgå till sina tidigare arbetsuppgifter. Det är bara en tidsfråga när landsting ska börja sälja ut sjukjournaler till företag så att de vet om vilka sjukdomar och funktionsnedsättningar folk har.
Veiken

Jag fick en kommentar idag att man faktiskt kan spärra sitt personnummer för direktreklam. Det är inte idiotsäkert, men det minskar i alla fall riskerna.
Kolla länken:
http://www.bolagsverket.se/om/oss/verksamhet/offentliga/reklamsparr-1.9498

Åke

Va!!! Är detta möjligt? Är det sant? Nu blev jag upprörd på riktigt!

Svar: Ja, tydligen så är det möjligt men man behöver aktivt säga ifrån att man inte vill få sitt personnummer sålt. Känns verkligen inte säkert att en myndighet säljer våra personnummer till vem som helst...
denzo.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress