Kaffekultur


Jag har under mina 7 år i arbetslivet stött på något som jag har valt att kalla för ”kaffekultur”. Ett fenomen som har varierat från arbetsplats till arbetsplats. På mitt första jobb tog man betalt för kaffet, något som de anställda inte alls tyckte om. På andra arbetsplatser var kaffet gratis och vissa arbetsgivare var så generösa att man spenderade riktigt mycket pengar på stora och maffiga maskiner som både hade kaffe, chokladdricka, wiener melage, espresso etc. Kulturen eller snarare sagt ”kaffekulturen” har också varierat beroende på vilka människor som arbetar på kontoret, deras bakgrund och själva rollen på företaget. Jag har märkt att personal som arbetar på mindre företag brukade vanligtvis dricka kaffe tillsammans under rasterna medan personal vid större bolag drack sitt kaffe under olika tidpunkter och i splittrade grupper. Jag har själv aldrig kunnat identifiera mig i det här med grupptillhörighet. Som person är jag väldigt öppen och social. Detta har gett mig både fördelar och nackdelar. Fördelen har varit att jag har försökt få med andra personer in i gruppen och nackdelen har legat i en bakåtvänd cirkel där gruppen inte har uppskattat nya personer i deras etablerade krets. Hursomhelst så är det värt att titta på hur kaffedrickande egentligen ser ut på arbetsplatser. Riktiga muggar framför plastmuggar ger självklart ett seriösare intryck vid kundmöten. Även om många skulle hålla med mig här så finns det dock en dålig effekt som dessa förbaskade muggar kan orsaka. När jag arbetade som chef på ett callcenter brukade både jag och min personal vara lite lata ibland och ”glömma” koppen på skrivbordet. Som tur är så var jag på kontoret varje dag och kunde diska min egen kopp. Däremot så kunde vissa anställda som bytte arbetsplatser varje dag glömma sina koppar på skrivbordet, något som inte uppskattades av någon. Framförallt av mig. Vissa koppar kunde stå i veckor och det var ingen som flyttade muggarna förrän stanken av sur mjölk kändes av. Så för att runda av det här med kaffekultur… Använd plastmuggar för de anställda men köp in snygga koppar för dina kunder. Alla slipper diska, ingen kommer känna sig utanför och det kommer finnas muggar för alla.


Frisk som en kaffeböna

Efter några dagars uppehåll är jag tillbaka på mina fötter! Förkylningen har verkligen tagit död på mig, ja bokstavligt talat! Igår hostade jag blod och tog ett kort på konstverket. Många blev minst sagt förvånade när jag visade upp mitt konstverk på en vit ”lambi-tavla”. Nog om det. Dags att starta om och komma igång med bloggandet. Idag har jag filosoferat kring det här med kaffekulturer, något som jag kommer att blogga om ikväll. Nu blir det lite work och snart dags att rulla hem!


Dags igen!


Har rökare en inverkan på företagets image?


När jag pluggade på universitetet var det fritt fram att röka vart man ville, ända fram tills sista året. En morgon när jag och en kollega tände en morgoncigarett kom det fram en anställd på universitetet och gav oss en rejäl utskällning. Anledningen var att universitetet hade dekorerat gården med gula skyltar dagen innan, där det fanns en text som uppmanade alla rökare att röka enbart vid skylten. Detta gjorde att rökarna fick stå cirka tjugo meter ifrån entrén uthängda och utpekade från alla anda som inte rökte. På flera håll i Sverige börjar företag nu introducera den ”rökfria arbetsplatsen”, något som jag personligen inte tycker om. Det ska vara en självklarhet att kunna få gå ut och röka men däremot så tror jag att platsen som är avsedd för rökare ska bli mer skymd eftersom det förstör företagets image. Tänkt dig att du ska besöka en kund och precis vid entrén möts du av ofräsch personal, fimpar på marken eller kanske en brinnande askkopp? Även om detta bara är utsidan av företagets image så är det ”first impression last” för min del. Det ska vara en självklarhet att få röka men platsen ska vara tillräckligt skymd för att inte påverka företagets image utåt.

 

Säger ens skrivbord något om ens personlighet?

Tydligen så talar skrivbordet om vilken personlighet du har, i alla fall enligt kändispsykologen Donna Dawson som i en artikel berättar att bl.a. din bakgrundsbild på datorn avslöjar din personlighet. Även antalet ikoner och deras placering. När det kommer till kontorsmiljö så har även placeringen av din kopp betydelse, vart du placerar den och om du tar den till diskmaskinen efter din arbetsdag. Enligt hennes utsagor och påståenden så är jag en ganska strukturerad typ och har en skötsam personlighet där renlighet och estetik är några av de faktorer som kännetecknar min personlighet. Ganska intressant!


Det här med parfym

Alla har säkert någon gång kommit i kontakt med personer som luktar för starkt när det kommer till parfym. Egentligen kan mängden parfym och stället man applicerar doften på ha en stor betydelse på doftens starkhet. Det vanligaste felet som många gör (speciellt män) är att majoriteten av oss inte vet vart man ska spruta parfymen. Det största misstaget man kan göra är att spruta parfym på sina kläder. Misstaget resulterar i att doften blir för stark och att du inte kan ha på dig skjortan mer än en gång. Efter att du har varit på exempelvis ett möte så måste den åka rakt ner i tvättkorgen. Mitt tips är precis som reglerna säger… Applicera parfymen med två till tre ”klick” på halsen under vänster och höger öra. Välj gärna parfymer som inte luktar för starkt eller för sött. Mitt tips är Lacostes röda parfym eller Tommy Hilfingers ”LOUD” som är en av mina favoritparfymer. Återkommer senare med andra tips till er tjejer!


Att betala med...


Att ens VISA-kort inte alltid fungerar kan vara ett oerhört störande moment. Har man inte kontanter med sig kan detta förstärka aggressionen och minst sagt skapa en obehaglig och pinsam situation. Detta hände mig för några år sedan när en av våra tidigare uppdragsgivare åkte till kontoret för att diskutera samarbetet. Istället för att diskutera över ett vanligt fikabord i personalrummet valde han istället att bjuda på middag. Efter cirka någon timme var det dags att betala. Självklart skulle betalningen ske med ett företagskort från American Express, vilket restaurangen inte kunde acceptera. För att lugna ner uppdragsgivaren tänkte jag att jag kunde ta det på mitt privata kort. Detta visade sig inte funka det heller! Servitrisen berättade att restaurangen inte accepterade några kort alls. Mötet gick ändå utmärkt trots att jag fick ringa en anställd som kom till restaurangen, tog mitt kort och körde till bakomaten för att hämta ut kontanter. Detta skadade ingen, mest för att jag redan hade en relation med kunden. Men inför framtiden kan det vara ett bra tips för er att planera era kundmöten och se till att alltid ha kontanter. Även om samhället har adopterat den senaste tekniken så kan saker och ting gå fel, även när det kommer till konsten att betala med ett plastkort.

Vinkväll

Kom hem från kontoret och insåg att lägenheten behöver städas. Mitt i städningen hittade jag en gömd flaska Gato Negro. Kanske ska lyxa till kvällsmaten med lite vin sådär en mjuk måndag som denna.


Våga inreda själv


Jag har under de senaste åren besökt många företag när jag arbetade som Key Account Manager och delägare. Under mina kundbesök har jag sett både klassiska tavlor och nyare konstverk. På senare tid har jag även uppmärksammat att många företagare numera skippar att gå runt i kavajer och skjortor när det kommer till dress codes. Vissa vill helt enkelt vara sig själva, klä sig mer personligt och inreda sina arbetsrum personligare. Även om jag varierar klädseln beroende på vilken människa jag träffar så kan jag tycka att det är helt okej att klä sig mer personligt när man har en relation med den personen som man ska träffa. Jag skulle i alla fall vilja tipsa om en ny modern konstnär i det här inlägget, Martin! Han har målat båda tavlorna och jag fastnade för båda två. Mitt tips är alltså att våga inreda mer personligt och anpassa ditt ”space” efter dina behov och önskemål. Det är A och Ö om du vill trivas. Vill ni nå honom kan ni maila mig!


Det finns en marknad för allt

Att skapa grupperingar eller kategorisera människor, produkter eller vad som helst är en potentiell kanal för att marknadsföra något. Denna morgon satt jag och drack kaffe framför min laptop. Kom då i kontakt med någon video där man gjorde narr av rödhåriga eller även kallade ”gingers”. Sökte sedan på Google efter rödhåriga och fann en sida från en förening där man var tvungen att vara rödhårig för att vara med. Snacka om vilken idé! Även om föreningen och tanken med detta är god och lite humoristisk så får det mig att inse vilken potentiell kanal detta kan vara för att komma ut och marknadsföra vissa saker till denna målgrupp. Roligt eller inte men det är sant! Ju fler grupperingar, desto fler kanaler… och ju fler kanaler desto mer segment och variabler! Skulle jag få för mig att sälja solskyddskräm till 40åriga gingers någon dag så vet jag nu vart jag hittar dem!


Ett strömlöst Malta

Strömavbrott är knappast roliga. Idag har vi haft strömavbrott i timmar och precis när jag kom hem från jobbet och tände ljus (det charmiga med strömavbrott) så kom strömmen tillbaka. Damn! Jag som hade vant mig!


Dagens räddare i nöden


Moonwalk

Skulle ut för att äta men råkade visst hamna flera kilometer hemifrån. Hamnade i St. Julian's med min polare från UK.


Förbannad


Även män kan ha mysiga hemmakvällar


Ovanligt men manligt inlägg

Igår skulle jag göra ett inlägg från mobilen när jag var ute men appen verkade inte fungera. Var ganska mörkt när jag gick hem och fick en tanke på var potentiella våldtäktsmän/kvinnor brukar gömma sig. Sakta gick jag hem och kollade i varenda ett gatuhörn efter misstänka människor men hittade inga våldtäktsmän/kvinnor. Istället möttes jag av tre prostituerade kvinnor. Har inga kommentarer om detta men jag fortsatte att filosofera vidare och fundera på vilka egentligen som köper sex från dessa kvinnor? Jag har sett kvinnor stå ute på gatan i timmar fram till klockan 5 på morgonen vilket är väldigt intressant! Hursom så tycker jag inte att det är manligt att skryta om man har haft sex med en prostituerad. Det visar istället att man är ful och inte kan få någon att falla för dig. Även om jag är ganska smal och rädd om min kropp så tycker jag ändå att det är manligt att vräka i sig nutella med en sked. Det är något som feminiserna har lärt mig under veckans gång. Jag skiter i det här nu. Det är gott och jag får se ut precis som jag vill. Nu ska jag bara strunta i att raka mig under mina armar, börja lukta lite svett och odla en lingonbuske mellan mina ben sen är jag en av dem! Mums!
 

Piercing och tatueringar

Igår satt jag på ett kafé och pratade med några vänner om tatueringar och piercingar. Utöver att tatuera sig så är det idag väldigt vanligt att töja ut öronen, pierca näsan, tungan, läppen etc. Vissa av mina vänner får exempelvis inte ha tatueringar eller piercingar synliga på arbetsplatsen eftersom många företag och organisationer har en strikt policy över de anställdas utseende på arbetsplatsen. Jag tycker personligen att det kan vara snyggt med tatueringar men på ett ganska personligt ställe som kanske inte syns så mycket. Uttöjda öron är ingenting fint alls, tyvärr. Hade jag rekryterat så skulle jag självklart tänkt på utseendet även om kandidaten kanske har kvalifikationerna. Helt ärligt så skulle jag hellre erbjuda jobb till någon som hade lägre kvalifikationer än en överkvalificerad person med uttöjda öron. För min del handlar det om företagets image utåt. Jag vet att det finns andra som tänker annorlunda men jag har inte riktigt förstått vitsen med uttöjda öron. Vad är det som är snyggt med det?

Dina kläder + din karriär = sant?

Även om det inte finns en dresscode på arbetsplatsen är det viktigt att smälta in i omgivningen och inte gå runt i alltför provocerande kläder som sticker ut. Självklart varierar det från fall till fall och från ställe till ställe. Jag har exempelvis svårt att se en person som tillhör punkkulturen och som väljer att klä sig som punkare befinna sig i en roll som läkare eller servitris på en restaurang, och gå runt i alltför provocerande kläder, smycken eller hårstilar. Som arbetsgivare är det därför ytterst viktigt att göra en djupgående research på sina potentiella kandidater innan dessa kallas in. I genomsökningen skulle jag exempelvis själv gå igenom Google, bilder, sociala medier och bloggar för att se om personen är aktuell för en intervju. Även om det råder en yttrandefrihet i Sverige så kan dina ord och ditt utseende påverka dina karriärvägar. Tänk därför på att vårda din digitala image, klä dig efter arbetsplatsens kultur och försök smälta in i omgivningen. Självklart rekommenderar jag att göra en research om arbetsplatsen innan du skickar in din ansökan så att du vet vilken dresscode som kan vara lämplig.

Presentationsbild på mig i rollen som marknadschef och delägare.

News on the wall

Hehe drog ner denna från Malmö förra veckan bara för att den inte fanns att köpa här.


Natti natti!


Ny plånbok från Tommy Hilfinger


Buona sera!

Jag borde verkligen starta en egen utbildning för folk som inte vill gå ut och klippa sig haha. Har klippt mig helt själv idag och tyckte att resultatet blev väldigt bra. Nu rusar jag snart iväg men tänkte först göra ett till inlägg om en ganska cool pryl som jag köpt.

God morgon!

Vilken underbar dag idag! Solen skiner och fåglarna kvittrar. Känns som vår men ändå inte? Tänkte i alla fall visa upp en del av några presenter som jag fick igår.


Funderar på att...

Boka en resa till Kroatien i sommar. Har några som är på att följa med redan. Frågan är bara när?


Special meeting @ Subway


Dagens medarbetare


Tillbaka till Malta!

Hamnade i säng ganska sent igår men lyckades ändå ta mig till jobbet tidigt. Duty calls! Som man säger... Tänkte tipsa om en ny och grym blogg för alla män där ute. Ni går säkert runt och tänker på er outfit för helgen? Andra tänker på sina kläder som man ska välja inför arbetsdan imorgon? Vilka strumpor ska man ha? Vilken hairstyle ska jag ha? Skäggstubb eller inte? Ja, min kära vän har nog svaret på det! Klicka in er till skägget!


Detta är en blogg om allt vad manlighet innebär. Öl, snus, skägg och annat somär intressant för alla män. Självklart kör man outfits också!

I Belgien!

Sitter i Bryssel och väntar på mitt plan till Malta. Sju timmar är inget att leka med :) och internet är dyrt! 10€ för en timme... Definitivt inget bra pr för flygplatsen :p


Nu lyfter jag!

Köpenhamn, Bryssel, Amsterdam, Malta!


Sista dagen i Sverige

Packar för fullt. Kom hit med en tom väska och tillbaka flyger jag med över 20 kilo kläder, godis, teknik och andra roligheter.