Konsten att frakta

När jag bodde i Sverige och arbetade i mitt eget bolag så blev det en hel del postutskick. Jag skickade produkter till kunder, beställde kontorsmaterial, datorer, skrivare och stolar. Problemet har dock alltid varit fraktkostnaderna. Ibland har jag till och med avstått från att frakta eftersom det har varit enklare för mig att köra ut varor eller hämta ut på egen hand. Problemet har en tendens att växa sig än större när det handlar om logistik till längre avstånd och mer otympliga paket. En annan faktor som spelade en större roll i det här sammanhanget är mitt missnöje med Posten. Leveranser har skadats, blivit försenade eller kommit bort när jag har fraktat med posten. Att jag inte har kunnat spåra leveransen med postens standardutskick är något som har förstärkt mitt missnöje än mer. Nu när jag bor på Malta så slipper jag i alla fall tänka på den svenska posten. Ska man frakta hit saker så är det enklare med en internationell partner. Förra året gjorde jag ett stort inköp i Sverige. Beställde nämligen hem en iMac från Nederländerna som kostade mig runt 16 000 kronor för hela kalaset. Nu ska jag frakta ner datorn till Malta och har börjat fundera på vad som är förmånligast. För mig är det viktigt att frakten är säker, snabb och inte alltför dyr. Nu när jag vet att man kan frakta ner datorn till Malta så återstår nästa puck… och den handlar om hur jag ska packa och skydda datorn så att den kommer hit i samma skick. Jag är något förvånad över hur problematiskt det fortfarande är att skicka paket, speciellt när de väger mer och är större, trots att det är 2013. Även om jag numera är bosatt på Malta så kan jag glädjas åt mina vänner, nu när en av de större aktörerna inom logistik Schenker har gjort det lite enklare för oss konsumenter och småföretagare.


Veckan är avslutad!

Då är veckan avslutad. Bara en söndag kvar men det räknas inte om vi ska gå efter mina regler. Klockan är halv fyra och en trött Denzo säger godnatt! Adios!


Sverige snart!

Har bokat min resa till Sverige nu! Ser fram emot resan men hoppas att jag inte blir förkyld igen :)


Tips för alla män!

Brukar absolut inte stirra folk i ansiktet men kan inte förneka att vi killar har ett svagt intresse av skönhet. Hälsa är en helt annan femma! Har sett att många killar har dålig hud och pormaskar. Detta är dock ingenting som man bör skämmas för. Jag har aldrig haft varken problem med acne eller djupa pormaskar. Har för det mesta håller mig till bra produkter och vid ett visst tillfälle ansiktsbehandling. Nu använder jag Niveas peeling. Fungerar faktiskt m ganska bra, bara man sköljer ansiktet med varmt vatten innan. Nivea blir dagens rekommendation!


Tvätta converse i tvättmaskin

Titta på mitt inlägg från igår och titta på bilden nedan! Det funkade! Det blev skinande rent. Mitt tips var att lägga skorna i en hink med varmt vatten + tvättmedel för vittvätt. Därefter låter man skorna stå i vattnet i cirka två timmar. Därefter lägger man skorna i en tvättmaskin men utan skosnören! Temperaturen ska vara på 30 grader utan centrifug. Använd samma tvättmedel men inget sköljmedel. Skosnörena kan ligga kvar i hinken i en dag. När skorna är klara är det dags att ställa ut dem + skosnörena i dagsljus för att låta det torka :) tadaaaa!


Fredagen är räddad

Vaknade upp ganska sjuk idag. Vet inte vad det är för fel på mig. Den här fökylningen kommer och går ganska frekvent och jag börjar bli trött. Har aldrig tidigare varit sjuk så ofta som nu. I alla fall så har vi planerat in vår fredag den här veckan. Idag kom det en exklusiv inbjudan till Monaliza i Paceville. Klubben öppnar officiellt på fredag men det är bara inbjudna gäster som får komma in. När jag kommer hem idag ska jag i alla fall försöka tvätta lite kläder så att man kan ga en schysst outfit redo för helgen. Dessvärre så tar det två dagar att torka kläderna på Malta så det gäller att ligga i fas ;)


 

Denzos tvättskola

Dags att lära sig något nytt idag! Jag har ett par vita converse som var kritvita när jag kom till Malta. Dessvärre så blir vitt smutsigt ganska snabbt. Nu efter tre månader ska jag försöka tvätta skorna i en tvättmaskin. På nätet finns det många bloggare som avstår från att tvätta dem i tvättmaskin men jag ger det en chans. Återkommer med resultatet!


Glamourös röstning

Sedan jag flyttade till Malta så har jag utforskat nya saker hela tiden. Snart är det val här men dessvärre kan vi utlänningar inte påverka det maltesiska valet. Till skillnad från andra länder så ska man ha varit bosatt här i minst 18 år för att få rösträtt, något som jag inte alls tycker om. Bor jag här, jobbar jag här och betalar jag min skatt här så ska jag få samma rätt som alla andra. Tycker inte om det här utanförskapet och någon borde dra lagboken i öronen. Förstår i alla fall inte hur landet kan vara med i EU med dessa omständigheter. Jag skulle inte kunna se Sverige i samma sits som Malta. Hursomhelst så pumpar ju vi utlänningar in en massa pengar till den maltesiska staten. I samband med valet så kör ju det nationalistiska partiet en kampanj där man uppmanar malteser som bor i utlandet att komma hem och rösta. Självklart betalar partiet flygbiljetten på skattebetalarnas bekostnad. Jag tycker att det är sjukt. Den dagen Reinfeldt betalar min flygbiljett för att rösta så kommer jag till Sverige men som det ser ut nu så tänker jag inte hålla på med kuvert och fraktkostnader för att skicka en tramsig röst. Känns som att Sverige inte har gett mig något tillbaka från den skatten som jag har betalat under mina år i Sverige. Det är dock intressant att se skillnaden mellan Sverige och Malta. Vi spenderar våra skattepengar på en tung byråkrati, skyhöga löner för myndighetsanställda, invandring och misslyckade projekt, medan Malta kör sitt eget race. Inte undra på att folk flyttar hit!

Måndagen är snart slut!

Då har jag nästan klarat av måndagen men bara nästan! Halva dagen är kvar och det känns som en bra start på veckan ändå. Helgen har varit ganska lugn på Malta. Lördagen tillägnades åt nära och kära i Valletta på en ny lounge. Faktiskt första gången jag besöker den! Vet inte än vad veckan har att erbjuda men det ser ganska lovande ut. Jag är nöjd!

Frilansar lite som journalist

Är man akademiker som jag så ska man absolut inte kasta sina kunskaper efter sin examen. Jag har i helgen börjat jobba lite med textskrivande. Tänkte börja skriva artiklar och fortsätta med mina publikaitoner. Visserligen så är jag mer ambitiös och seriös i mitt arbete till skillnad från bloggen. Jag lovar! Bloggen är bara en liten del av min personlighet. Jag tycker om att skämta och driva med människor, något som jag anser är viktigt för att på bra :)

Ören, cent och andra galenskaper

Jag är verkligen inget stort fan av osmidiga och oflexibla valutor. Igår tog jag ut 40 Euro i sedlar och efter att ha betalt maten som jag beställde och bussbiljetten så fick jag detta... en hög med mynt!! Visst kan ett land ha många mynt i sin valuta… Vi hade ju ören i Sverige och med tiden försvann dessa förbaskade ören men nu när man bor på Malta får man väl tydligen anpassa sig efter den osmidiga euron som majoriteten av alla EU-länder accepterar och använder. Blev ett surt inlägg men jag känner verkligen att människan är korkad som kom på cent, ören och alla andra onödiga mynt. Med andra ord behöver man 100 stycken 1centare för att komma upp till en euro. Smidigt va?


Tuppen upp eller våfflan upp?

Under mina universitetsstudier på LNU läste jag en kurs i marknadsföring, organisation och ledarskap, I kursen fick jag lära mig hur varumärkesbyggande fungerade i verkligheten och hur företag kunde korsa sina varumärken med andra produkter. Vanligtvis introducerades varumärket i befintliga produktkategorier men ibland kunde ett varumärke utveckla sin egen produkt. Ett exempel som jag kommer ihåg från kursen är när Coca Cola lanserade sina egna cyklar. Risken med att korsa varumärken för frekvent kan leda till att varumärket förlorar sin kapacitet och framförallt sitt värde på marknaden. Idag läste jag att Louis Vuitton lanserade ett våffeljärn. Visst kan det vara charmigt med LV-våfflor men samtidigt har LV i mina ögon placerat sig själva i ett dåligt produktsegment. Frågan att sälja dyra väskor till att etablera sig i våffeljärnsmarknaden är ett stort steg. Jag tror att det här steget kan skada varumärkets värde. Undrar bara vad som kommer att lanseras härnäst.


Alla hjärtans dag!

Glöm inte bort att överraska era nära, kära eller någon som era hjärtan klappar lite extra för! Om några timmar är det alla hjärtans dag, vilket är en dag som jag i vanliga fall inte brukar fira. Idag fick jag i alla fall en överraskning, nämligen en ros! Ja man kan fråga sig, det är baske mig första gången jag får en ros!


Den här jäkla förkylningen!

Har under den senaste tiden haft extremt konstiga förkylningar. Jag är inte typen som brukar bli förkyld men under julen när jag var i Sverige så åkte jag på världens förkylning, förmodligen på grund av förändringar i luften och temperaturen. När jag kom tillbaka till Malta så mådde jag bättre men det tog absolut inte lång tid innan jag blev sjuk igen. Tack och lov är jag frisk nu men dessvärre har jag smittat andra, vilket inte är så kul. Här kommer lite bilder så att ni i alla fall ser att jag fortfarande lever :) Från Sardinella i St. Julians. Enjoy!Välja domän


Allting har sina fördelar men jag saknar de bästa. Har varit lite off från bloggen. Mycket förkylningar, huvudvärk och andra tråkigheter i samband med det maltesiska vädret. Får skärpa mig faktiskt. Den senaste tiden har jag följt statistiken på valda toppdomäner i samband med företagsregistreringar. Att registrera .se var mer förekommande än att registrera.com. Däremot ansågs .com vara mer attraktivt än .se. Det intressanta hittade jag dock i att förtroendet var större för den svenska toppdomänen än den kommersiella .com. Betyder detta att företagarna har det riktigt svårt när det kommer till att välja rätt toppdomän? Eller är det enkelt? Det kan jag inte svara på. Minns själv när jag skulle registrera domän till mitt gamla bolag. Jag ville så gärna registrera .com eftersom det var lite ”häftigare” men valde ändå .se för att mina kunder i Sverige inte skulle tro att min verksamhet var oseriös. Vissa kanske skulle tro att jag överfilosoferar men så är inte fallet. Jag tror att det finns ganska stora skillnader mellan .se och .com. Framförallt beroende på vilken marknad man väljer att etablera sig på. Som företagare bör man eftersträva att komma över båda toppdomänerna. Detta gör att ingen kan skada ditt bolag i ditt namn.


Irriterande kallt

Ligger i sängen och bloggar från mobiltelefonen. Har idag skrivit en artikel om skrivbordets representation av en anställd. Ganska intressant eftersom det finns stöd från akademiska källor. Kommer lägga ut artikeln senare så att ni också kan ta del av den. Nog om det! Malta är så förbaskat kallt. Jag får väl sätta alarm på telefonen nu och försöka sova. Natten är kall, värmefläkten är igång och en trött Denzo säger god natt!


Skriva skriva skriva

Ikväll tillägnar jag min tid till att ta fram mina författarskills och skriva riktigt grymma texter :)


Årets fattigaste månad


Nu är vi inne i en ny månad, februari! Jag har under jul och nyår spenderat mycket pengar på resor, kläder, nöje och shopping. Vissa tror att januari är den fattigaste månaden men så är inte fallet. Årets fattigaste månad är faktiskt februari. Många letar efter smarta lösningar för att överleva månaden men det finns en hel del tips och tricks. Som konsument kan du alltid vända dig till Konsumentverket för att få gratis rådgivning om din ekonomi. Den första är ju först och främst att lära sig planera och spara pengar. Även om jag har spenderat mycket pengar så har jag klarat mig bra genom att planera utifrån de kostnader som jag har haft. Detta har gjort att jag har kunnat spara mer pengar för nöje, även i februari :) Mitt andra råd är att se över sina utgifter och se om man kan skära ner på något, till exempel en fast kostnad såsom abonnemang. Jag har avslutat alla mina abonnemang och kör nu bara på kontantkort. Det har fungerat väldigt bra och jag kan planera mina utgifter bättre. Mitt tredje alternativ är att ta ett flexibelt lån så att man kan täcka sina utgifter tillfälligt tills man får en bättre struktur över ekonomin. Allting handlar i slutändan om att planera sin ekonomi och försöka sköta allting på egen hand. Att låna pengar från kompisar eller familj är dock ingenting jag skulle göra.


Paparazzi

Ska du på affärsresa? Tänk på hur du exponerar dig själv på ditt hotell. Här kommer lite tisdagshumor :-)


Yesterday


Uppdatering

Förkylningen verkar ha kommit tillbaka, suck! Jag håller på med ett annat sidoprojekt men det är för tidigt för att avslöja vad :) Kommer i alla fall bli klar om en vecka. Just nu är det mycket nya saker på gång. Det ska fixas och tricksas med allt. Jag ska introducera mina journalistiska, mediala och kommunikativa skills i några projekt och inom kort lanserar jag min egen portfolio med reportage, artiklar och filmer online. Ska bli spännande! Eftersom jag inte är i ett bra skick så skippar vi dagens bild. Istället kommer lite annat skoj! Några bilder från Malta :)


Sommaren har kommit tillbaka

Måste bara dela med mig detta! Sommaren är tillbaka och Denzo har ett leende på läpparna! I really love this!


Du är Googlad!

Det finns studier som tyder på att majoriteten av arbetsgivarna använder Google som ett verktyg i rekryteringsprocessen. Detta är något som jag själv har använt när jag har rekryterat. Parallellt med Google har jag även använt mig av Facebook och andra kompletterande sidor för att få en bild av kandidaten och därmed utifrån innehållet analysera kandidatens personlighet genom texter, inlägg och bilder. Jag vet inte om ni har sett att det har blivit vanligare att användare på facebook har börjat skriva snyfthistorier offentligt och att (tragiskt nog) många människor gillar dessa statusuppdateringar? Tippar på att många inte tänker på att offentliga inlägg och kommentarer är sökbara på Google men hade jag arbetat med rekrytering idag så hade jag avstått från att anställa någon som inte behärskar sitt modersmål i tal eller skrift. Att dagens svenskar begår grova överträdelser i svensk grammatik är på något sätt både tragiskt men samtidigt sorgligt. Avslutningsvis kan jag bara tipsa er om att avstå från att kommentera offentliga inlägg. Det skadar er digitala image.