Gevalia släng er i väggen!

Har aldrig varit ett stort fan av svenskt kaffe. Tvärtom har jag blivit en dolce-gusto-narkoman. Funderar ni på att köpa en riktig kaffemaskin så rekommenderar jag Dolce Gusto. Kaffe, cappucino, iste, espresso, latte… Ja, listan kan verkligen göras lång!

 

Fyllebarn

Även om jag var i Sverige för bara någon månad sen blir jag konstant sugen på att åka iväg någonstans över en weekend. Istanbul kan vara ett eventuellt alternativ om biljetterna visar sig vara billiga nog.

Då lovar jag i alla fall att ta fler bilder än sist. Problemet var att min kamera inte fungerade som den skulle när jag var där i somras.

I maj kommer min amerikanska kusin till Europa och hälsar på. Vi har inte setts på flera år och nu är hon både gift och har barn. Tänk vad tiden går fort. Själv så skulle jag nog hoppa över det här med att skaffa barn, i alla fall för tillfället. Varför känner jag så? Jo, det är inte dags än.

Några av mina vänner får barn på löpande band. Varje år fylls facebook med bilder och statusar som man inte vill se. Om och om igen.

Barn tillverkas på krogen, med engångsligg, av tillfälliga förhållanden och med främlingar. Min kära mor tycker att barn är barn. Det tycker inte jag.

Ska man skaffa barn så vill man nog helst göra det med personen som man tycker om. Inga andra kombinationer är ok. Nog om barn.

Min kusin ska komma till Bosnien, och tanken är väl att jag också ska dit. Däremot får jag se hur det blir. Resan från Malta till Bosnien brukar kosta skjortan.

Nu kan jag inte hålla fingrarna från att skriva det här. Det kanske är elakt, men dessa bilder nedan visar exakt var mina vänner går för att hitta en partner för att skaffa barn.

Nu är bilderna på den här klubben tagna i Bosnien, men själva stället återspeglar ändå många av de svenska krogarna där folk som jag känner går ut. Mer tragiskt än såhär kan det inte bli.


 

Lördag kväll

Fajita, vin och tyska nazistfilmer. Bättre kan det inte bli!

Idag har jag sprungit runt och letat efter slipsar. Dessvärre verkar slipsmodet vara ute. Flugor är årets nyårstrend sägs det.

Jag har både flugor och slipsar men har fortfarande inte bestämt mig. Känns väldigt uttjatat med flugor.

Idag fanns det inga planer alls på att gå ut. Vad kan detta bero på?

1. Brist på motivation
2. Jag har tvättat
3. Denzo har upptäckt en ny serie som heter ”Las Vegas”. (Tack Mathias!)
4. Det finns många andra roliga saker att göra.

Sist jag var ute blev en del av mina vänner av med sina jackor. Totalt försvann det 3-4 jackor från soffan.

Tjuvar verkar det finnas gott om. Det sjuka är att jag befann mig precis bredvid soffan hela kvällen. Nog om professionella tjuvar…

Nu njuter jag bara av natten. Det är ibland skönt att koppla av själv. God mat och lite vin på det. Kombinerat med en tysk nazistfilm blir det inte bättre. Jag älskar filmer från andra världskriget!

 

Julen är över

Julen är över! Jag känner en lättnad, speciellt eftersom dessa juletider suger ut ens energi totalt. Alla stressar, folk köper julklappar och det är folkmassor överallt.

Även om julen är över verkar folkmassorna inte försvinna. Idag spelades det julmusik i hela Sliema och folk gick runt som nyladdade Duracell-kaniner.

Något som jag däremot kommer saknar är det maltesiska julbordet som var så mycket bättre än det svenska. Slå det!

Nästa år kommer jag definitivt att äta julbord på Le Meridien. Detta var verkligen en oförglömmlig matupplevelse.


Hörde jag tomten?

Julen står och knackar på dörren. Jag öppnar men var är snön? Detta är min första jul på Malta och det känns lite speciellt. Här finns varken pepparkakor, julskinka, äkta julgranar, lussebullar eller snö.

Hur fan firar ni jul då tänker du säkert? Jo, här får man unna sig något annat när det man är van vid inte finns.

Ikväll går jag på mitt andra julbord i år. Från femstjärniga Xara Palace till morgondagens femstjärniga Le Meridien i St. Julians. Stjärnorna säger mig däremot ingenting. De kunde lika gärna vara två eller tre.

Personligen skulle jag själv aldrig åka till Xara Palace. Dels för att det är långt men också för att priserna är saftiga. Lyckligtvis var jobbet så pass generöst att de tog oss dit. Nu ser jag fram emot dagen och underhållningen ikväll. Ska bli spännande att se hur ett maltesiskt julbord ser ut.

Le Meridien i Malta

Middagsinbjudan
En bild från Mdina

Dinosaurierna tog mig hem

Julen är bara några dagar ifrån och jag har precis tagit mig hem efter en utekväll på Malta. Ikväll blev det pizza på Piccolo Padre – en traditionell pizzeria som är värd att besöka.

Restaurangen är väldigt trevligt och om du har tur så kan du få ett fint bord på terrassen, precis bredvid havet. Så blev det i alla fall dag.

Efter maten tog jag mig ut på en promenad med några välbekanta. Vi gick längs havet hela vägen upp till St. Julian’s.

Där skulle vi gå på bio, bara sådär spontant. Nattbio är något jag verkligen tycker om på Malta. Det är något som saknas i Sverige. Tänk er att få sitta med 3 – 4 personer och ha hela biosalongen för er själva.

Innan filmen gick vi för att dricka té och röka vattenpipa. Det är ett ställe som ligger bara ett stenkast från biografen. Nu när det är lite kyligare så har dem även gasvärmare vid varje bord. Detta är något som verkligen uppskattas!

Efter ett snabbt besök som bara varade i 20 minuter rullade vi vidare till biografen för att köpa biljetter till en ny film. Egentligen tycker jag om att gå på bio spontant utan att veta något om filmen i förväg.

Detta har dock nackdelar och idag kom besvikelsen, för andra gången.

Filmen som vi skulle se hette ”Walking with Dinosaurs” och skulle visas i 3D. Den enda skillnaden här i Malta är att du får behålla 3D-glasögonen efter biobesöket.

Så fort filmen började såg jag BBC-loggan och redan då förstod jag att mina förväntningar inte borde bli så höga.

Filmen ska hyllas för 3D-effekterna och animationerna men den saknade handling och den blev tråkigare än ett smaklöst tuggummi. Jag funderade på att lämna bion redan efter någon timme men satt kvar ändå.

Den har troligtvis redan kommit till Sverige och om du nu skulle få för dig att se den så rekommenderar jag dig att avstå från den. För de där 8 euro som jag pröjsade för floppen kunde jag göra något helt annat.

Det värsta som finns är att betala för något som man inte tycker om. Walking with Dinosaurs var en plåga. Planen var att ta en drink innan jag gick hem, men jag blev dessvärre trött av filmen. Dinosaurierna lyckades ta mig hem!Utanför Piccolo Padre


Ikväll beställde jag Smokey Chicken, en av mina favoriter

Varning för Telenor

Jag har haft olika erfarenheter från Telenor. De har oftast varit dyra men också dåliga. Kundtjänsten är under all kritik och jag får jämt stå i långa köer när jag ska ringa in. Då ska vi inte prata om hur inkompetent den tekniska kundtjänsten är.

När mitt modem blev trasigt fick jag ingen ny. Istället envisades Telenor med att jag skulle skicka in modemet till en verkstad som i sin tur kunde konstatera att jag hade rätt. Efter två veckor fick jag ett nytt modem och självklart skulle jag betala även för de två veckorna jag var utan internet.

”Kunden har alltid rätt” gäller inte hos Telenor. Där har du alltid fel. Därför avslutar jag nu allting jag har med Telenor.

Ni som läser bloggen vet säkert att jag bor i Malta. Dock har jag kvar ett bredbandsabonnemang i Sverige som familjen använder.

Förra året betalade jag mitt bredband 12 månader i förskott. Gör aldrig det här misstaget! Internet har strulat och Telenor vägrar kompensera för omständigheterna.

När jag ringde för att kontrollera läget förra veckan satt jag i 15 minuters telefonkö. Telefonräkningen blev saftig eftersom jag ringde från Malta.

I ena änden svarade en aggressiv kille som var väldigt otrevlig och försökte avsluta samtalet snabbt. Det visade sig att Telenor hade skickat brev till en adress som jag bodde på för två år sedan (när jag pluggade på universitet). Hur seriöst är detta?

Jag hade för mig att telebolag alltid uppdaterade sina register med uppgifter från Skatteverket och folkbokföringen? Jag gjorde dessutom en adressändring för två år sedan. Konstigt!

I alla fall så har jag idag fått påminnelser på posten och hot om inkasso.

Jag har alltid skött min ekonomi men i det här fallet är det inte jag som ställer till det.

Om det inte är mottagningen, modemet eller kundtjänsten så hittar Telenor alltid problem. Den här gången är det konstiga fakturor som flyger och far mellan deras kontor och min gamla adress.

Oseriöst, osmakligt och väldigt oprofessionellt. Imorgon blir det en uppsägning och aldrig mer Telenor.

Jag kommer med stolthet låta det här inlägget stå kvar. Oseriösa företag ska hängas ut och det ska vara möjligt att Googla fram Telenors misstag.

Inga djur, tack!

Förra veckan anlände de sista två cirkusarna till Malta. En av dessa är en marincirkus med sälar, pingviner och fåglar medan den andra fokuserar mer på exotiska djur och extrema sporter.

För bara någon månad klubbade man igenom en lag på Malta som innebär ett evigt cirkusförbud. Motivet bakom lagstiftningen handlar främst om cirkusdjuren och deras trivsel.

Under dagarna har vi besökt båda två, dels för att det var ett bra tag sen man gick på cirkus men även för att se hur upplägget och showen ser ut.

Igår besökte vi marincirkusen Circus Aquatic. Priset för showen kostade 10 € och det var en prisvärd show även om inredningen och tältet såg ganska slitet ut. Efter två timmars underhållning med sälar och pingviner var nog alla nöjda. Det såg även ut som att djuren verkade trivas här.

Däremot är det en annan femma med Circus Orfei som låg upptältat på Manoel Island i utkanten av Gzira.

På morgonen när jag skulle till kontoret stod det två äldre gubbar som deladeut flygblad och promotade cirkusen. Så nyfiken som jag var gick jag fram för att ta ett flygblad. Tigrar, flodhästar, ponnyhästar och vanliga hästar var en del av showen.

Vid femtiden sprang vi ner till Manoel Island i sista ögonblick för att tränga oss in och se föreställningen. Känns nästan som man är 12 år men ändå. Detta är de sista två cirkusarna som är här innan förbudet träder i kraft i januari.

Även här pröjsade vi 10 € för inträde och möttes av en större cirkus till skillnad från gårdagen.

Innan vi besökte cirkusen envisades jag med att visa ett videoklipp på slagna och skadade djur. Självklart var jag nyfiken på hur det såg ut på Circus Ofrei.

Inne i tältet stod det en gubbe och viftade med massa blanketter. Han bad alla skriva på men ingen verkade förstå vad han ska ha underskrifterna till.

Jag fick för mig att det handlade om någon djurrättsorganisation så jag frågade på engelska ”Är det här underskrifter för att stoppa djurmisshandel?”

Gubben tittade snett på mig och sa: ”Du är inte maltes så du får inte skriva på ändå”. Han gav mig en iskall blick och ryckte tag i nästa besökare.

Efter showen förstod vi att det inte var en djurrättsorganisation. Mannen försökte lägga fram det på det sättet men istället samlade han in underskrifter på människor som var ”för” cirkusdjur. Väldigt ful taktik tycker jag. Funderar nästan på att skriva ett brev till myndigheterna och varna för oseriösa och vilseledande underskrifter.

Precis som på flygbladet var det en hel del exotiska djur. Showen var allmänt bra men det syntes att djuren har det dåligt. Piskor, slag och skrämmande ljud var bara några av verktygen som personalen använde sig av.

När en av tigrarna inte ville samarbeta i framträdandet stod det en äldre kvinna bakom gallret som petade och slog på både tigrarna och stängslet med ett järnrör.

Nu förstår jag varför Malta väljer att bojkotta djurcirkusar. Jag har aldrig brytt mig eller involverat mig i djurens rätt men händelsen fick mig att tänka på alla cirkusdjur som finns därute och som utsätts för detta lidande.

I Sverige besöker cirkusarna städer och har oftast en show om dagen. Här är det upp till tre dagliga shower och det syns verkligen att djuren är utmattade. Båda cirkusarna är här till januari. Därefter packar de ner sina tält och åker ut på turné i Europa. I alla fall till länder som fortfarande saknar en sån här lagstiftning.

I showen fanns det annars många intressanta framträdanden. En av dessa, som jag för övrigt fastnade för kan du se nedan. Om man ersatte djuren med mer talangfulla nummer (som den här i videon) så tror jag till och med att fler personer hade besökt cirkusen.

I det här fallet föredrar jag talang framför djurmisshandel.


I backspegeln

Idag tänker jag på hur det såg ut för tio år sedan. Då startade jag mitt eget radioprogram och började därefter arbeta med TV som 16-åring. Intresset blomstrade upp redan när jag var 14 år och sedan rullade det på.

När det var dags att söka in till gymnasiet ville jag mer än gärna plugga media men så tänkte inte mina föräldrar.

Enligt dem fanns det ingen framtid för tonåringar som tog studenten vid medieprogrammet. Jag blev nästintill tvingad att gå något som jag egentligen inte tyckte om.

Visst hade jag intresse för el, kablar och annat skoj men det var inte det jag ville jobba med. Ändå gick jag ut elprogrammets tre flummiga år. Självklart fanns det inga jobb där heller, vilket resulterade i att mina föräldrar fick bita sig själva i svansen.

Själv så tycker jag inte att det handlar om praktiska jobb. Jag vill inte jobba med något praktiskt. Dra kablar, stå i en industri eller leka med döden är ingenting som jag vill utsättas för.

Istället kastades jag in i försäljningsbranschen där jag snabbt blev duktig och fick världens bästa chans – att bli chef! Det är något jag fortfarande skulle vilja arbeta med.

Dock insåg jag att det var dags att plugga. Utan en examen har man inget att göra på arbetsmarknaden, tyckte jag. Den här gången skulle däremot ingen få stoppa mig, även om jag valde media.

Tre år senare stod jag där, förra året i Kalmar. I ena handen hade jag plötsligt ett diplom som visade att jag var tillräckligt bra för att kamma hem en universitetsexamen. Självklart blev föräldrarna glada och pappa började skryta om hur bra jag var. Den kanske mest sorgliga delen är att han faktiskt inte uppmuntrade mig när jag sökte in till universitetet.

”Du är inte typen… Du kommer inte klara dig… Du borde hoppa av och skaffa ett riktigt jobb”.

I alla fall så sitter jag här nu. I Malta, cirka 2600 kilometer från min hemstad i Sverige. Och det här med jobb? Ja just det! Det är inga problem. Branschen kryllar av jobb. Därför vill jag rekommendera er att alltid följa det ni faktiskt vill och brinner för. Lyssna inte på era föräldrar! Då kommer ni förlora tre år i onödan på hopplösa program och ämnen.

Just nu blickar jag tillbaka och minns hur det var en gång i tiden… 

Semester 2014

Det här året har jag rest en hel del men fortfarande inte utanför Europa. Åkte en helg till Istanbul, både till den asiatiska och den europeiska delen. Då borde det väl räknas som att man har varit i Asien? Eller nästan i alla fall.

Nästa år vill jag resa mer. Började söka efter flygbiljetter igår men kan fortfarande inte bestämma mig.

Jag vill verkligen inte slösa mina semesterdagar på att sitta i Sverige, i alla fall inte under vinterhalvåret. Malta funkar men just nu är det riktigt kyligt! Istanbul skulle definitivt vara roligt, utan tvekan!

Det finns dock andra alternativ. Budapest, Italien, London eller Paris. Allting låter så bra men ändå vill jag utforska det icke-europeiska. Jag får se. Även om jag saknar Istanbul så kan det med en stor sannolikhet bli New York. Det är ett ställe jag definitivt vill åka till.

Det som ligger närmast är Istanbul. Möjligtvis skulle jag kunna åka dit över en helg men ändå spara både dagar och pengar till en New York-resa som förhoppningsvis blir av till nästa jul.

Här är några bilder från Istanbulresan.

En park i den asiatiska delen av Istanbul

Fontän precis bredvid Aya-Sofia-moskén

Aya Sofia på kvällen


Aya Sofia på dagen när jag anlände till Istanbul

En nyare moské framför Aya Sofia.

Turkiska kakor och sötsaker. Min favorit var baklavan och de nedersta rullarna som är gjorda av olika sorters nötter.
 
 

Juletider på Malta

Många kanske tror att Malta fortfarande är soligt men ack så fel ni kan ha. Den här vintern är lite värre än den förra och om ni funderar på att åka hit så rekommenderar jag att klä er varmt. Här behövs det jacka, i alla fall fram till mars.

I dag har jag varit i Valletta i brist på annat. Affärerna var som vanligt proppfulla med shoppingnarkomaner.

Det blev däremot ingen julhandel för mig. Jag har inte så många att köpa julklappar till och självklart kan jag inte skicka något till Sverige härifrån. Att skicka dyrare klappar är en överdrift och den maltesiska posten är ingenting att lita på. Så tycker i alla fall jag.

Istället gick vi bort till en halvtaskig restaurang som faktiskt har god pasta. Nu kommer jag inte ihåg namnet på restaurangen men har för mig att den hette något med San Giovanni.

Innan jag skulle till Sverige var servicen ok. Varken bra eller dålig. Pastan som serverades var riktigt god och kyparen kom ut med både peppar och ost. Ikväll var den en annan story.

Mina vänner har varit förvånade över att jag inte har upplevt dålig service i Malta än. Mitt svar på detta är jo, det har jag! Idag kom ingen ut med varken ost, peppar eller salt. Kyparen ställde tallriken på bordet och gick därifrån utan att säga något.

I kombination med den mögliga tårtan på Millies Cookies gör detta verkligen susen. Maltesisk service är långt ifrån femstjärnig men lagom underhållande.

Här kommer dagens bilder från Valletta.
Look-alike-tävlingen fortsätter

Jag och min kompis Joakim har kört en ganska rolig look-alike-tävling sedan april 2012. Tävlingen går ut på att samla så många bilder som möjligt. Den översta bilden knäppte jag när vi semestrade på Malta med vår partydrottning Elin. Då hade Jocke ledningen och liknade den bulgariska sångaren Azis.

Därefter tog jag ledningen efter en imitation av porrstjärnan Oliver Strelly. Efter den bilden stannade vår lilla tävlingen men idag är ledningen min igen! Nu är jag Macklemore! Slå den om du kan, Joakim Ståhl!

 

Jag har aldrig sett mögel!


Igår kände vi för att shoppa lite spontant. Vad gör man annars på en lördag? Skuttade iväg till Sliema för att titta till läget men tröttnade ganska fort. 


Malteserna är helt galna nu i juletider. Det ska pyntas, dekoreras, julhandlas och självklart så är det ingen jul utan julmusik. På varje stolpe sitter det högtalare med dånande musik på högsta volym.

I alla fall så hamnade vi på The Point i Sliema. Efter två timmars resultatlös shopping bestämde vi oss för att ladda upp med lite kaffe och en bit tårta.

När jag flyttade till Malta utforskade jag en ny tårta som är gjort av en keso-liknande ost som kallas för ”Ricotta”. Osten kan användas till i princip allting, även i tårtor. Min favorittårta är Cassata Siciliana. Googla den så får ni se hur den ser ut!

Igår fastnade vi för en ny tårta som vi aldrig provade. Den var gjord av ricotta och päron. Utsidan såg bra ut men insidan var en annan femma.

Jag betalade och så satte vi oss. Till min förvåning var tårtan lite sur i smaken. Jag hoppades att det var päronen men så var fallet inte.

Efter att ha ätit hälften inser vi att tårtan blir surare och surare i smaken. Inom kort började den lukta starkare och jag blev både yr och illamående. Det var nu jag insåg att någonting inte stod rätt till.

Jag vände tårtan upp och ner och där kom överraskningen. Den var i princip helt grön och möglig på undersidan. Tidigare brukade jag alltid vara blyg. Hade det här hänt tidigare så skulle jag aldrig säga ifrån men det var en annan story den här gången.

Jag tog tallriken och tårtbitarna och gick hastigt till kassören på kaféet. Hon tittade förvånansvärt och frågade vad problemet var.

- Titta på tallriken och titta på tårtbiten. Vad ser du?
- En tårtbit…?
- Nej, en gång till… Ser du inte att det är massa mögel på tårtan. Är det sånt här ni säljer till era kunder?

- Vad är mögel för nått?
(Jag börjar koka av ilska medan kön bakom mig fylls på med nya kunder)
- Mögel…. Du vet när maten blir gammal. Då växer det mögel!
- Jag vet inte vad mögel är för nått. Du får prata med chefen.
(Tjejen vänder ryggen och går därifrån för att förklara något för sin chef. Ilskan stiger och jag kokar… Fick lust att slita loss kassan och kasta den i golvet. Till slut kommer chefen)
- Vad är problemet?
- Mögel! Mögel och mögel! Titta på tallriken!!
- Jag är så så så ledsen… Vi såg inte att den var möglig men nu när du säger det så ska du självklart få en ny bit.
- Nej… Vi vill inte ha något från er. Vi vill ha våra pengar tillbaka. Det här är under all kritik, vidrigt!
- Självklart ska ni få era pengar tillbaka…
(Hon plockar ut pengar snabbt ur kassan)
- Och jag hoppas VERKLIGEN inte att jag blir sjuk av det här för då kommer jag tillbaka!
- Nej nej det hoppas jag också….
- Ni får inte sälja fler tårtbitar idag.
- Nej vi ska kasta allting som vi har… vill du ha en kaka?
- Nej, vi skippar kakan. Jag tänker inte ens dricka upp ert kaffe. Ni förstörde min dag.

Efter incidenten marscherade jag hem i raska steg så att jag kunde kräkas. Dessvärre gick det inte. Nu hoppas jag på att inte bli magsjuk.

Tog en promenad till The Point idag och tårtorna var borta. Det som återstår är dock en livslång bojkott av det här kaféet. Om du skulle fastna för Millie’s Cookies och deras tårtor och kakor så råder jag dig att avstå. Personalen verkar i alla fall inte veta vad mögel är för nått.


Bilder från Sverigeresan

Helt sjukt vad tiden går fort. Planerar ytterligare en resa till Sverige men den här gången blir det troligtvis någon gång i februari.
 
Kan avslöja att jag håller på med ett litet experiment. För en månad sedan startade jag en nyhetsportal som idag har över 1500 unika besökare dagligen. Otroligt att något kan gå så bra. Antar att det är mina entreprenörskapsfingrar som gör det magiska.
 
Dags att sussa nu men först lite bilder från förra månaden. Det är december nu btw!
 


En kort helg

Kändes som fredag igår men helt omöjligt att det är måndag imorgon. I helgen har jag träffat några väldigt speciella personer. Kan inte avslöja för mycket här dock :) De som undrar får fråga helt enkelt! jag har även fått min julklapp som jag ska visa upp senare. Det roligaste var dock att jag gissade vad det var för julklapp i samma sekund när den köptes. Tänk vilken tankeläsare man är!